NL EN
NL EN
@ease logo
Groen getekend cirkeltje

Nieuws

Wetenschappelijk nieuws

@ease start jongereninloop in Zwolse stadkamer

@ease in Zwolle

Vanaf 17 april 2023 kunnen jongeren ook in Zwolle anoniem en vrijblijvend praten over hun zorgen. Door de samenwerking tussen @ease en Stadkamer kunnen jongeren vanaf 17 april elke maandag tussen 15:00uur en 18:00uur zonder afspraak langskomen bij de hoofdvestiging van Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1A.

Dankzij de samenwerking van verschillende lokale partners (o.a. Mindfit, Impluz, JeugdGGZ, Travers Welzijn, Doekracht, Stadkamer en De Kern) start @ease nu ook in Zwolle.
Judith Prins, locatiemanager van @ease in Zwolle:

“Informeel contact met een leeftijdsgenoot is een laagdrempelige stap als je je persoonlijke vragen en zorgen wil bespreken. We zochten daarbij een centrale plek waar jongeren gemakkelijk binnen kunnen lopen”. “Door de centrale maatschappelijke rol die Stadkamer speelt in de Zwolse samenleving is dit een logische plek en de Stadkamer was direct enthousiast over deze samenwerking”, vult Diede Bongertman, programmeur Stadkamer aan. “Dagelijks zitten jongeren hier om te studeren, samen te werken of gewoon voor de gezelligheid. Opgroeien is super complex en het kan heel moeilijk zijn voor jongeren om te praten over problemen. Door de samenwerking met @ease hopen we samen de drempel om je zorgen te delen voor Zwolse jongeren te verlagen.”

Wij wensen team Zwolle een mooie start!

Groen getekend cirkeltje

@ease opent vestiging in Haarlem

@ease in Haarlem

Vanaf 22 maart 2023 opent @ease Haarlem officieel haar deuren. In Haarlem is @ease opgezet in samenwerking met o.a. de gemeente Haarlem en jongerenplatform Jong Haarlem binnen de welzijnsorganisatie Haarlem Effect. De @ease vestiging in Haarlem is elke woensdag geopend van 16:00 tot 21:00 uur in Flinty’s (Gedempte Oude Gracht 138). Een afspraak maken is niet nodig, maar mag wel via haarlem@ease.nl.

Wij wensen team Haarlem veel plezier bij de feestelijke opening. Mooi dat jullie het @ease maken voor jongeren!

Groen getekend cirkeltje

@ease Groningen ook iedere vrijdag geopend voor jongeren

Vanaf 10 maart is @ease Groningen behalve op dinsdagen van 15.00 tot 18.00 uur, nu ook op vrijdagen open! Dezelfde tijden en dezelfde locatie (Kraneweg 33)!

Elke dinsdag en vrijdag kunnen jongeren van 12 tot 25 jaar binnenlopen voor een luisterend oor. Ze kunnen hun verhaal kwijt bij getrainde (en soms ervaringsdeskundige) leeftijdsgenoten. Bij de inlooplocaties zijn zorg- en welzijnsprofessionals van lokale instanties aanwezig. Voor de jongeren die langskomen, maken we het zo ‘easy’ mogelijk om over problemen of zorgen te praten. Gesprekken bij @ease zijn namelijk altijd gratis, anoniem en een afspraak maken is niet nodig.

Met dank aan vele vrijwilligers en ook aan de zorgprofessionals van Team050, Barkema en de Haan, Terwille, Student Service Centrum, UCP, Molendrift en Accare die dit mede mogelijk maken voor jongeren.

Groen getekend cirkeltje

Kerstgroet

Lieve vrijwilligers, (zorg) professionals, initiatiefnemers, medewerkers van gemeenten en ministeries, locatiemanagers, bestuursleden, ambassadeurs, collega-organisaties en donateurs… wat zijn jullie belangrijk voor @ease! Samen brengen we onze ambitie een stukje dichterbij en daar zijn we jullie enorm dankbaar voor. Lees hier onze kerstgroet.

Groen getekend cirkeltje

@ease opent tweede inlooplocatie voor jongeren in Heerlen

Vanaf 7 december 2022 opent @ease (spreek uit at ease) in Heerlen een tweede inlooplocatie bij jongerencentrum The Break. Elke woensdag van 13.00 tot 16.00 uur kunnen jongeren tot 25 jaar er binnenlopen voor een luisterend oor. Ze kunnen hun verhaal kwijt bij getrainde (en soms ervaringsdeskundige) leeftijdsgenoten. Bij de inlooplocaties zijn zorg- en welzijnsprofessionals van lokale instanties aanwezig. Voor de jongeren die langskomen, maken we het zo ‘easy’ mogelijk om over problemen of zorgen te praten. Gesprekken bij @ease zijn namelijk altijd gratis, anoniem en een afspraak maken is niet nodig. Lees hier verder…

Groen getekend cirkeltje

International Youth Mental Health Congress (IAYMH) Kopenhagen

Van 29-09-2022 tot 01-10-2022 vond het 6e internationale Youth Mental Health Congress (IAYMH) plaats in Kopenhagen. Jongeren zijn tijdens dit congres actief aanwezig om hun visie op mentale gezondheid te delen met elkaar, met wetenschappers, zorgprofessionals, beleidsmakers en andere mensen met interesse in dit onderwerp. Namens @ease ging een mooie delegatie op weg naar Kopenhagen, waaronder onze vrijwilligers Dion, Eef, Sylvi en Leon. Lees hier hun verhaal.

Jongeren doen mee in Europees uitwisselingsproject rond mentale gezondheid

Van 25 tot en met 29 april 2022 vindt in Maastricht de tweede ronde plaats van het Europese jongerenuitwisselingsproject ShareCare. Jongeren tussen 18 en 30 jaar oud participeren in het project. Ze zijn afkomstig van jeugdhulporganisaties @ease (uit Nederland), Cachet en Nature VZW (uit België) en Headspace (uit Denemarken). ShareCare wordt ondersteund door de Europese Unie.

Internationale jongerenproeftuin rond geestelijke gezondheid Jongeren uit Nederland, België en Denemarken brengen deze vijf dagen door in Maastricht om samen te werken aan vernieuwingen rond geestelijke gezondheidszorg. Doelstelling van het project is de drempel voor jongeren te verlagen om te delen en te leren over geestelijke gezondheid. Daarnaast willen de jongeren helpen om het maatschappelijke stigma op geestelijke gezondheidszorg te verminderen. Tijdens de uitwisseling bezoeken de jongeren internationale voorbeelden ter inspiratie en ondersteunen de deelnemers elkaar bij het co-creëren van een internationale proeftuin van en voor jongeren rond het thema geestelijke gezondheid. Concreet werken de jongeren aan drie thema’s:

1. Bereiken van Europese politici om de inzet op geestelijke gezondheidszorg te vergroten en te verbeteren.
2. Werken aan de juiste ondersteuning voor jongeren die als vrijwilligers aan de slag gaan in de geestelijke gezondheidszorg.
3. Het delen van persoonlijke boodschappen om meer openheid te creëren rond psychische klachten.

“Geestelijke gezondheid gaat ons allemaal aan. Maar op dit moment is het nog steeds niet gebruikelijk om er met vrienden, thuis, op school of op het werk over te praten. Met dit project willen we een bijdrage leveren aan de maatschappelijke verandering die nodig is om openheid en verandering te bewerkstellingen. We willen kansen creëren voor jongeren om de dialoog aan te gaan vanuit hun perspectief en hun behoeften.”

Eef Jütten, vrijwilliger van @ease

Onderdeel van wereldwijde Youth Mental Health Movement ShareCare is te gast bij de Maastrichtse vestiging van @ease. Stichting @ease is de Nederlandse variant van het succesvolle Australische initiatief Headspace . Headspace werd in 2006 opgericht door de Australische overheid en biedt inmiddels in meer dan 145 laagdrempelige centra jongeren gratis hulp en ondersteuning. De resultaten zijn zeer positief! In verschillende landen (Denemarken, Canada, Israel, Ierland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, etc.) zijn succesvolle vergelijkbare initiatieven te vinden. Ze werken onderling samen binnen een wereldwijde en wetenschappelijk onderbouwde Youth Mental Health Movement. In Nederland heeft @ease vestigingen in Maastricht, Amsterdam, Heerlen, Rotterdam, Groningen, Leiden en in Leeuwarden.

Nieuwsbrief


Ik wil graag de nieuwsbrief van @ease ontvangen:

Groen getekend cirkeltje

Wij gaan starten in Leeuwarden!

Vrijwilligers gezocht in Leeuwarden

Wij zijn bezig met de voorbereidingen voor een @ease vestiging in Leeuwarden. Voor ons nieuwe team zijn we nog op zoek naar vrijwilligers en professionals. Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een bericht naar info@ease.nl. Wij brengen je dan graag in contact met onze collega’s in Friesland.

Wil je meer lezen over het vrijwilligerswerk bij @ease; kijk dan ook even hier

Groen getekend cirkeltje

Werkbezoek Koningin Máxima

Koningin Máxima en vrijwilliger Jenny

Fotografie: Robin Utrecht

Op woensdag 24 november 2021 bezocht Koningin Máxima onze @ease vestiging in Amsterdam. Vrijwilligers en professionals van @ease en andere organisaties gingen daar met haar in gesprek over de mentale gezondheid van jongeren. Alle betrokken organisaties onderstreepten het belang om dichtbij (de leefwereld van) jongeren betekenisvol aanwezig te zijn en elkaar daarin te versterken. MIND - die dit werkbezoek mede mogelijk maakte - merkt de aanwezige organisaties (waaronder @ease), aan als goede voorbeelden van laagdrempelige hulp voor jongeren. Je leest er meer over in dit bericht.

Je écht gezien en gehoord voelen. Dat vinden de jongeren die @ease bezoeken ontzettend fijn. En precies dat biedt Koningin Máxima ook door dit werkbezoek. We waarderen het enorm dat ze tijd neemt om in gesprek te gaan met verschillende organisaties over de mentale gezondheid van jongeren. Dat zorgt voor meer openheid, bekendheid en verbinding. Op de foto zie je vrijwilliger en ervaringsdeskundige Jenny Getz die een belangrijke boodschap deelt met onze Koningin: "Het is enorm belangrijk dat we echt naar jongeren gaan luisteren. Het voorkomen (preventie) van mentale problemen op jonge leeftijd is essentieel."

Over @ease

Bij @ease kunnen jongeren laagdrempelig en anoniem terecht voor een luisterend oor en vragen. Bij de verschillende inlooplocaties en de online chat kunnen jongeren praten met leeftijdsgenoten. Zorgprofessionals, onderzoekers en psychiaters zorgen voor ondersteuning van onze jonge vrijwilligers. Via wetenschappelijk onderzoek toetsen we of onze aanpak blijft aansluiten op de behoeften van jongeren. Stichting @ease wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van vrijwilligers en professionals, lokale en landelijke kennis- en zorgorganisaties, gemeenten en VWS.

Groen getekend cirkeltje

TROTS!

@ease is de winnaar van de Onderzoek & Innovatie Wisseltrofee 2021 Tijdens een conferentie van de NFU over ‘Onderzoek & Innovatie (O&I) met en voor de Gezonde Regio’ mocht een vertegenwoordiging van @ease op vrijdag 29 oktober 2021 de allereerste O&I-wisseltrofee in ontvangst nemen. De trofee is bestemd voor een onderscheidend samenwerkingsinitiatief dat zich richt op het verkleinen van gezondheidsverschillen in de regio. Natuurlijk zijn we blij met deze erkenning!

Arianne, Rick, Maartje, Arne

Op de foto: De wisseltrofee werd in ontvangst genomen door trotse @ease vrijwilligers Rick Koll (@ease Maastricht & Heerlen) en Maartje de Vries (@ease Groningen), jeugdpsychiater Arne Popma (Amsterdam UMC, lid adviesraad @ease) en Arianne Westhuis (landelijk manager @ease).

Vrijwilliger Rick Koll:

“Gewoon luisteren naar jongeren die ergens mee zitten. Het lijkt simpel, maar is het niet altijd. In onze gesprekken komt alles aan de orde: van tentamenstress tot onveilige thuissituaties. Wij nemen de tijd, denken mee als jongeren dat willen én zorgen er vooral voor dat iemand zich echt gehoord voelt. We merken dat dit ervoor zorgt dat jongeren zich op hun gemak kunnen voelen om toch (voor de allereerste keer) over hun problemen of zorgen te praten.”

Onderzoek & Innovatie

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft twee jaar geleden samen met tal van partners het rapport Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio opgesteld . met en voor de gezonde regio opgesteld. onderzoek en innovatie steeds vaker ook regionaal in te zetten. Dat doen de umc’s niet alleen, maar samen met diverse partners in de regio. @ease is zo’n voorbeeld waar organisaties elkaar hebben gevonden om een sociaal-maatschappelijk probleem op succesvolle wijze aan te pakken.

Preventieve ondersteuning voor jongeren met psychosociale klachten

Bij @ease kunnen jongeren laagdrempelig en anoniem terecht voor een luisterend oor en vragen. Bij de verschillende inlooplocaties en de online chat kunnen ze praten met leeftijdsgenoten. Zorgprofessionals, onderzoekers en psychiaters zorgen voor ondersteuning van de jonge vrijwilligers. Via wetenschappelijk onderzoek toetst @ease doorlopend of de aanpak blijft aansluiten op de behoeften van jongeren. Stichting @ease wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van vrijwilligers en professionals, lokale en landelijke kennis- en zorgorganisaties, gemeenten en VWS.

Duurzame en toekomstbestendige samenwerking

Andre Rouvoet (voorzitter van GGD GHOR Nederland), noemde bij de O&I conferentie het belang van samenwerken aan preventie. Hij benadrukte dat het gaat om echte duurzame samenwerking en over toekomstbestendige initiatieven. Ronnie van Diemen (Directeur Generaal curatieve zorg van VWS) steunde de sprekers in hun oproep om te komen met een landelijk programma - met heldere doelen over het terugdringen van gezondheidsverschillen en behalen van gezonde levensjaren - en dat in de regio’s uit te werken naar concrete acties.

Stichting @ease is een landelijke organisatie, waarbij er lokaal samenwerking is met verschillende zorg- en welzijnsinstanties en de gemeente. Domein overstijgend, voor en door jongeren en preventief. Aan de oproep van Andre Rouvoet en Ronnie Van Diemen geeft @ease met de aangesloten partners zeker gehoor. We nodigen geïnteresseerden graag uit om te ervaren hoe we dit samen met jongeren doen.

Goed nieuws uit Amsterdam!

@ease Uilenstede


Op woensdag 9 juni wordt een nieuwe locatie van @ease geopend: @ease Uilenstede. Vinod Subramaniam, Rector Magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam zal het lintje knippen. Vanwege ‘de maatregelen’ zal de nieuwe locatie en petit comité worden gevierd.

Een dag na de officiële opening, vanaf 10 juni, kunnen studenten die niet lekker in hun vel zitten, elke donderdagmiddag van 15:00 tot 18:00 terecht bij @ease VU Uilenstede. In deze inloophuiskamer bieden medestudenten een luisterend oor. Is er meer begeleiding nodig, dan kan er van uit @ease gemakkelijk meegedacht worden over professionele hulp.

De nieuwe @ease vestiging is mede mogelijk gemaakt door Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam UMC, onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health en studentenhuisvesting DUWO. @ease Uilenstede is te vinden in De Kas, Uilenstede 346B.

De VU maakte een mooi filmpje met uitleg over @ease Uilenstede. Je kunt het hier bekijken.

Voorbereidingen nieuwe vestiging van @ease in Leiden

Vrijwilligers gezocht @ease Leiden


Onze nieuwe @ease vestiging in Leiden staat in de startblokken! Op dit moment zijn we bezig met ons lokale team van jongeren en (zorg)professionals om alle voorbereidingen te doen. Dat betekent dat we onze locatie inrichten, een @ease training plannen en lokaal zoveel mogelijk jongeren willen vertellen dat @ease van start gaat in Leiden. Hou onze website in de gaten voor updates.

Heb jij interesse om aan te haken als vrijwilliger of professional in Leiden? Leuk! Kijk hier voor meer informatie over het vrijwilligerswerk bij @ease in Leiden. bekijken.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) bezoekt @ease Rotterdam in het kader van het Steunpakket Welzijn Jeugd

Paul Blokshuis bezoekt @ease Rotterdam


Met het Steunpakket Welzijn Jeugd steunt het ministerie van VWS tientallen landelijke initiatieven die aansluiten bij de behoeften van jongeren op het gebied van hun sociaal en mentaal welzijn in coronatijd. Het grootste deel van dit steunpakket gaat naar gemeenten voor lokale initiatieven. De landelijke initiatieven zijn bedoeld om de lokale aanpak te versterken. Het pakket ondersteunt initiatieven op het gebied van laagdrempelige mentale ondersteuning, sociale activiteiten en begeleiding voor specifieke doelgroepen. Jongeren zijn zelf actief betrokken bij de selectie van initiatieven. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) bezocht op donderdag 15 april 2021 één van deze initiatieven en was te gast bij @ease in Rotterdam. Je leest het persbericht hier .

Bekijk ook

Project Everybody @ease

Project ‘Everybody @ease’ gaat van start

Coronacrisis veroorzaakt meer eenzaamheid onder jongeren
Bronvermelding: L1, 15-05-2020, auteur Esther Raats. Je leest het artikel hier.

Corona-drukte bij psychische hulplijn jongeren
Bronvermelding: L1Limburg.nl, 01-05-2020, auteur Maurice de Heus. Je leest het artikel hier .

Naar de psychiater gaan is niet cool
Bronvermelding: NRC.nl, 15-04-2020, auteur Anne-Martijn van der Kaaden. Je leest het artikel hier .

@ease, een Maastrichtse huiskamer voor jongeren die kampen met problemen
Bronvermelding: De Limburger, 03-06-2019, auteur Merel Visscher. Foto: Johannes Timmermans. Je leest het artikel hier .

L1 filmde bij @ease in Maastricht
Vrijwilliger Charlotte vertelt waarom het zo belangrijk is dat jongeren een plek hebben waar ze hun verhaal kwijtkunnen. Kijk de reportage van L1 hier.

Scholenproject vo en mbo

Groene lijn