NL EN
NL EN
@ease logo

Vrijwilliger worden?

Heb je interesse om vrijwilliger te worden bij @ease? Leuk! Kijk hier voor onze vrijwilligersvacature, maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek en lees hieronder alvast iets meer over wat je bij ons kunt verwachten.

We leggen je graag uit hoe het werkt.

De @ease-community bestaat uit een snelgroeiende groep van enthousiaste mensen die graag iets willen betekenen voor jongeren die zich (tijdelijk) mentaal niet zo goed voelen of andere vragen hebben. Een klein deel van deze mensen is als betaalde kracht verbonden aan de @ease organisatie. Het grootste deel van onze werkzaamheden wordt echter verzet door vrijwilligers.

Wie kan vrijwilliger worden bij @ease
en wat doe je dan?

In principe kan iedereen vrijwilliger worden bij @ease; wat je kunt doen bij ons is afhankelijk van je leeftijd en je achtergrond.

Groen getekend cirkeltje

Verwachtingen

Zonder vrijwilligers is er geen @ease. We vinden het dan ook belangrijk om goed voor ‘onze mensen’ te zorgen. Uitgebreide informatie over hoe wij omgaan met onze vrijwilligers kun je hier lezen.

We vinden het heel belangrijk dat jij je als vrijwilliger welkom voelt en het werk leuk, zinvol en uitdagend vindt. Uiteraard willen we ook dat je je taken bij @ease zo goed mogelijk kunt oppakken. Daarom vinden we training en begeleiding heel belangrijk: zo kun jij ook groeien en leren van de verschillende werkzaamheden.

Wanneer je ervoor kiest om vrijwilliger te worden is dat jouw eigen keuze. Het is natuurlijk niet vrijblijvend. Zo verwachten we dat:

En natuurlijk hebben we ook veel te bieden, namelijk:

Training & Begeleiding

Voordat je officieel als vrijwilliger start, volg je de tweedaagse @ease training. Daarin leer je alles over de @ease methodiek, wordt er uitgebreid geoefend met gesprekssituaties en maak je kennis met andere vrijwilligers en professionals. Daarna loop je een periode mee. Aan het eind van de meeloopperiode, na 4 maanden, evalueren we met elkaar. Onze vrijwilligers worden begeleid door een divers team van ervaren (zorg en welzijn) professionals waarvan er altijd tenminste één aanwezig is op de locatie. Deze professional zorgt niet alleen voor de tussentijdse - en nabespreking van gesprekken met de jongeren; bij deze persoon kun je ook terecht voor vragen en tips over de werkzaamheden. Regelmatig organiseren we een intervisie onder begeleiding van een professional, zodat we met alle vrijwilligers samen kunnen praten over de werkzaamheden. Tenslotte organiseren we diverse boostertrainingen over specifieke relevante onderwerpen (denk aan: praten over suïcide, loverboy-problematiek, eetproblematiek, vluchtelingenproblematiek, etc.).

Veiligheid

Vrijwilligerswerk bij @ease kan intens zijn. Daarom letten we goed op hoe jij je voelt en zorgen we dat je je werkzaamheid op een prettige en veilige manier kunt doen.

Een gesprek met bezoekers wordt nooit alleen gevoerd, maar altijd samen met een andere vrijwilliger. Bij iedere @ease locatie is daarnaast een ervaren (zorg en welzijn) professional aanwezig die de gesprekken tussentijds en achteraf met je bespreekt. Deze professional kan als het nodig is ook overleggen met de achterwacht psychiater. Dat vinden we belangrijk om iedereen goed te kunnen begeleiden en daarnaast willen we zorgvuldig omgaan met eventuele acute problemen bij jongeren.

Als vrijwilliger kom je terecht in een veilige community waar iedereen welkom is ongeacht achtergrond én waar ook ruimte is om zelf te praten over gevoelens. Er is een sfeer van onderling respect en vertrouwen. Vrijwilligers kunnen deelnemen aan sociale activiteiten, maar dat hoeft niet.

Als vrijwilligers krijg je te maken met mensen die voor het eerst over hun problemen durven te praten. Het kan ontzettend moeilijk zijn om iemand in vertrouwen te nemen. Het spreekt voor zich dat informatie niet naar buiten gebracht mag worden. Wel mogen vrijwilligers situaties en ervaringen bespreken met een mede-vrijwilliger of de professionals op locatie.

Wanneer er sprake was van een intens, ingewikkeld of zwaar gesprek dan zal de professional van de @ease-locatie ’s avonds en/of de dag erna checken hoe je je voelt en zal je waar nodig steun bieden.

Vrijwilligers tekenen ervoor dat @ease hun persoonsgegevens mag verwerken in een administratiesysteem voor vrijwilligers. We behandelen deze gegevens vertrouwelijk en met inachtneming van de wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Wanneer vrijwilligers stoppen bij @ease worden deze persoonsgegevens binnen 24 maanden vernietigd.

Als vrijwilliger kun je niet alleen bij jouw eigen @ease locatie terecht. Er zijn ook speciale vertrouwenspersonen binnen en buiten onze organisatie waar je terecht kunt wanneer je een klacht hebt of melding wil doen van een ongewenste situatie. Klik hier voor meer informatie .

De werkzaamheden als vrijwilliger zijn onbetaald. Reis- en onkosten worden in overleg wel vergoed.