Praten helpt. Dat is wetenschappelijk bewezen. Niet alleen voelt het lichter, onderzoek heeft aangetoond dat met iemand praten een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Soms zit je hoofd zo vol, dat je niet eens meer weet waar je moet beginnen. Juist dán is het belangrijk om je verhaal te delen. Want praten lucht niet alleen op – het helpt je ook om weer grip te krijgen op alles wat er speelt.
Praten als medicijn – wat gebeurt er in je brein?
Wanneer je je zorgen deelt met iemand die écht luistert, gebeurt er van alles in je hoofd. Volgens neurowetenschappers activeer je met praten het deel van je brein dat emoties reguleert (de prefrontale cortex). Daardoor kun je emoties beter plaatsen en zakt de spanning.
Uit onderzoek blijkt ook dat praten over moeilijke dingen stresshormonen verlaagt. Je voelt je rustiger en meer verbonden met anderen. En sociale verbinding – bijvoorbeeld met leeftijdsgenoten – is een belangrijke beschermende factor tegen mentale klachten zoals depressie en angst.
Je hoeft geen diagnose te hebben om hulp te verdienen
Veel jongeren denken dat ze pas hulp mogen zoeken als hun problemen “erg genoeg” zijn. Maar wist je dat 75% van alle psychische klachten vóór je 25e begint? Dat betekent dat het juist slim is om vroegtijdig te praten. Niet als zwakte, maar als vorm van zelfzorg. Ook uit ons eigen onderzoek blijkt dat jongeren zich veel beter voelen na een gesprek – zelfs al is het maar één gesprek.
Waarom praten met iemand van jouw leeftijd werkt
Soms is praten met een volwassene lastig. Misschien wil je hen niet belasten, of heb je het gevoel dat ze je toch niet echt begrijpen. Praten met iemand van jouw leeftijd kan veiliger en minder spannend voelen. Je hoeft niets uit te leggen.
En dat is precies wat @ease biedt: een plek waar je kunt binnenlopen of chatten met een getrainde leeftijdsgenoot. Geen oordeel, geen advies als je daar niet op zit te wachten – gewoon iemand die naar je luistert.
Wetenschappelijk bewezen: praten bij @ease werkt
De Universiteit van Maastricht heeft onderzocht dat praten bij @ease zorgt voor minder psychosociale klachten en een betere kwaliteit van leven. Jongeren die bij @ease langskomen geven gemiddeld een 4,5 van de 5 als waardering voor het gesprek. Veel van hen zeggen dat het de eerste stap was naar verdere hulp, of juist precies genoeg om weer door te kunnen.
Waar moet ik dan over praten?
Alles is oké om te bespreken. Je hoeft geen kant-en-klaar verhaal te hebben. Misschien zit je niet lekker in je vel, heb je stress voor school, ruzie thuis, voel je je eenzaam of heb je twijfels over jezelf. Wat jij voelt, doet ertoe. En praten daarover kan een enorm verschil maken.
Wat kun je nu doen?
👉 Wil je met iemand praten? Hier is een overzicht van @ease-locaties en openingstijden. Je kunt ook online praten via de chat. Het is gratis en je hebt geen doorverwijzing nodig.